masteringsbyråns…

…Blogg med tips och tricks inför mastering av musik.

NIVÅMATCHNING

Masteringsfolk har gjort det ”på örat” i decennier. Att nivåmatcha (eller att ”level matcha” som det heter på gatan) dina mixar mot dina referenslåtar kan komma att förändra ditt musikskapande liv. Idag finns bra verktyg du kan använda för att få hjälp på traven. Att nivåmatcha är absolut centralt för att kunna jämföra och utvärdera ljud på ett rättvisande och bra sätt. Vad det handlar om är helt enkelt att jämföra två låtar på samma volym.

Det är en lång historia, men låt oss börja från början. Fletcher-Munson visade i sin forskning redan på 1930-talet att samma ljud spelat t.o.m. så lite som 0,5dB starkare kommer att upplevas som starkare och bättre. Som att ljudet har en annorlunda eq-kurva. Mer diskant, mer bas. Enkelt uttryckt - mer bättre.

01/04/2021

Blog Post

30/03/2021

Blog Post

FÖRBERED FÖR MASTERING

Det finns ett flertal saker du kan göra för att säkerställa att masteringsprocessen inte blir en räddningsoperation utan en finputsning av ett redan gott resultat. Här kommer några tips på ett par handfasta, tydliga saker du kan göra/tänka på innan du skickar din mix till mastering.
Klicka på respektive rubrik för att läsa mer om varje punkt.

1. Volym-matcha och jämför din mix noggrant med andra artisters (redan släppta) mixar (som du gillar).

Om du är osäker på vad ”volym-matcha” är och hur du ska göra det på bästa sätt - klicka här för att läsa mer om det i en separat blog-post.

2. Jämför din mix noggrant med andra artisters (redan släppta) mixar som du vet låter bra.

Den  här sidan använder cookies. Läs masteringsbyråns privacy policy för mer detaljer.

OK